jajuska píše:halo ahojte, už tu mám fotku Gikna, tak teda čo myslíte vy? je to československý ovčiak? lebo tomu sa podla mňa najviac podobá čo som videla fotky a tak....ja presne neviem, lebo ho nemám možno ako vy všetci vysnívaného s papiermi za niekoľlko tisíc korún, mám ho úplne zadarmo a hlavne, som ho vytiahla z veľmi zlej situácie v akej žil, myslím, že to je hlavné, nikdy by som si nekúpila drahého psa, psy z útulku potrebujú našu pomoc....
podla mna to ceskoslovensky vlciak nie je. fotka je malinkata, ale podla ksichtu (masky a tvaru holavy) by som skor povedala, ze je to krizenec belgickeho ovciaka malinois s neviemcim, mozno aj s tym CSV podla farby.
to je pekne, ze si pomohla psikovi z utulku, ale nemusis zatracovat ludi, ktori si kupuju psikov s PP. zalezi na tom, co od chovu psa ocakavas. ak to ma byt iba domaci milacik a nemas nejake chovatelske a vystavne ambicie, samozrejme je lepsie dat sancu psikovi z utulku. avsak pri takom psikovi nevies co ti z neho vyrastie - ake plemena sa skrizili, resp. aki jedinci a ak beries starsieho psika, nevies co prezil.. ak si vsak s tymto vyrovnana, je to v poriadku.
potom su ludia, ktori si kupia psa s PP kvoli tomu, lebo vedia co od psa ocakavaju - aku povahu, na aky ucel si ho kupuju a tiez preto, lebo chcu mozno skvalitnit chov daneho plemena.
v oboch skupinach su ludia taki aj taki - zodpovedni aj nezodpovedni.. ten, ktory si vzal psika z utulku a nezvlada ho, ho mozno vyhodi nas5 na ulicu, alebo vrati do utulku.. a zase ten, co kupil psa s PP a nezvlada ho, napriek tomu necha psa kryt alebo necha svoju fenu nakryt a mnozi dalsie steniatka, ktore nemaju uz tie vlastnosti, ktore by mali mat..
proste, ludia su rozni..